Ruda 1990

Název: Ruda 1990

Autor: Jindřich Štreit

Popis: fotografie, 42 x 32 cm, bez rámu, signovaná

Jindřich Štreit se narodil ve Vsetíně v roce 1946. Vystudoval Pedagogickou fakultu Univerzity Palackého v Olomouci, obor výtvarná výchova. Byl pedagogem  v ZŠ Rýmařov a ředitelem školy v Sovinci a později v Jiříkově. Od r. 1974 vedl galerii v Sovinci, do r. 1997 v Bruntále. Od roku 1981 úzce spolupracuje s progresivními umělci v Praze, Brně, Bratislavě a dalších kulturních centrech ČR i v zahraničí.

V roce 1982 se zúčastnil jako jediný fotograf nepovolené výstavy neoficiálních výtvarných umělců na tenisových kurtech v Praze, za což byl vzat do vazby a odsouzen k trestu odnětí svobody na 10 měsíců s podmíněným odkladem na dva roky. Od té doby nemohl učit, změnil zaměstnání a pracoval jako dispečer Státního statku Ryžoviště. Po roce 1989 byl rehabilitován a od roku 1994 je samostatným fotografem.

Jindřich Štreit připravil více než 1 300 autorských výstav a mnoha kolektivních se zúčastnil. Vydal 35 knih a řadu katalogů. Je zastoupen v nejvýznamnějších sbírkách MOMA New York, Národní galerie Washington, Uměleckoprůmyslové muzeum v Praze, Moravská galerie v Brně a mnoha dalších. Bylo o něm natočeno několik filmů (např. Mezi světlem a tmou, Jan Špáta).

Externě vyučoval na Filmové a televizní fakultě Akademie múzických umění v Praze a na Vysoké škole výtvarných umění v Bratislavě. Od roku 1991 do současnosti vyučuje na Institutu tvůrčí fotografie Filozoficko-přírodovědecké fakulty Slezské univerzity v Opavě. V roce 2000 se habilitoval na Filmové a televizní fakultě Akademie múzických umění v Praze a stal se docentem pro obor fotografie. V roce 2009 získal profesuru na Vysoké škole uměleckoprůmyslové v Praze. Umělecká rada Vysoké školy výtvarných umění v Bratislavě Jindřichu Štreitovi udělila titul doctor honoris causa.

Více také na: www.jindrichstreit.cz

Datum Částka Průběžná cena Uživatel