Tanečnice

Název: Tanečnice

Autor: Zbyšek Sion

Popis: grafický list, litografie, 50 x 65 cm, bez rámu

Zbyšek Sion vystudoval v letech 1958 - 1964 AVU u profesorů Karla Součka a Jiřího Horníka. Významný vliv na jeho malířský vývoj mělo společenství kolem připravované skupiny Konference. Spolu s Antonínem Tomalíkem se představil na jednodenní výstavě Konference II v ateliéru Aleše Veselého.

Poprvé samostatně vystavoval v Ústí nad Orlicí roku 1966 a v následujícím roce v Praze (Divadlo za branou) a v Oblastní galerii v Liberci. V 60. letech se zúčastnil významných přehlídek českého moderního umění v Československu i v zahraničí (Turín, Dortmund, Paříž).

Patřil k zakladatelům spolku později známého jako Křižovnická škola čistého humoru bez vtipu. V době normalizace byl mimo jiné zaměstnán jako čerpač v podniku Stavební geologie Praha. Až do roku 1990 neměl žádnou autorskou výstavu doma, ale byl zastoupen na některých skupinových výstavách v zahraničí (Düsseldorf, Padova, Konstanz) a v regionálních galeriích.

Po roce 1989 byl jmenován docentem v ateliéru malby na AVU. Zúčastnil se sympozia věnovaného informelu a byl zastoupen na významné výstavě Český informel - průkopníci abstrakce z let 1957 - 1964. Roku 1993 se uskutečnily retrospektivní výstavy Zbyška Siona v Roudnici, Praze a Ostravě. Roku 1996 měl velkou retrospektivní výstavu v Rudolfinu.

Více také na: https://cs.wikipedia.org/wiki/Zbyšek Sion

Datum Částka Průběžná cena Uživatel