V úkrytu

Název: V úkrytu

Autor: Oldřich Tomek

Popis: obraz, olej na sololitu, kombinovaná technika, 51 x 61 cm, v rámu

Cesta Oldřicha Tomka k malbě byla dlouhá. Vzděláním a původním zaměřením historik, přitahován výtvarným viděním světa soukromě studoval kresbu a malbu, až výtvarná tvorba v jeho životě převládla. Střídavě žije v Praze a na Vysočině, kde má v chalupě na Pusté Rybné svůj ateliér.

Zkušenost, kterou nám Tomek svými obrazy zprostředkovává, je dostupná každému. Tomkovu malířskou metodu můžeme přirovnat k procesu rozpomínání; s tím souzní i technika malby, připomínající archeologický průzkum – Tomek v olejomalbě propracoval originální reliéfní techniku s nezaměnitelnou texturou.

Tomek, podobně jako filologové seškrabávající z pergamenu nové zápisy, aby se dobrali těch původních, putuje vrstvami paměti a jeho obrazy jsou intimními zprávami a mapami cest po krajinách duše. Malíř Tomek se rozpomíná za nás – my se jen musíme dívat dostatečně pozorně a zkoumat jemné rezonance, které jeho obrazy mohou probudit v naší vlastní paměti. Zneklidňující naléhavost Tomkových obrazů je právě v dotýkání rozhraní mezi světem viděným a tušeným. Otevírají brány, kterými můžeme nahlédnout jinam.

Autor svá díla představil na 41 samostatných výstavách po celé České republice.

Více také na: www.oldrichtomek.cz